Agenda
jun11Begint om 10:00
't Havekejun18Begint om 10:00
Protestantse Kerk GorsselLaatste nieuws
Zondag 11 juni, 10 uur. Openluchtdienst op landgoed het Haveke, Zutphenseweg 113 in Eefde. Gezamenlijke dienst van de Protestantse gemeenten van Eefde, Gorssel/Epse, Harfsen, Almen en van de RK geloofsgemeenschap van Joppe. Voorgangers: ds G. de Pender en W. Achtereekte. Bij slecht weer is de dienst in de Ontmoetingskerk in Eefde (200 meter verderop)
Een nieuw “zomerleerhuis” !
Wij komen 1x per maand bij elkaar in de Goedhartkamer van 10.00-12.00 uur. En als eerste datum stellen we voor woensdag 17 mei.
In verband met de zitplaatsen en de zuivere koffie graag op tijd opgeven bij:
ds. Dick van Doorn (die nog steeds geen email wil). Dus: 0575-431221
Een nieuw “zomerleerhuis” !
En dan ook nog over de allereerste (maar wel Bijbelse) B.B.Beweging !!!
Het vorige zomerleerhuis ging over Jona (zonder die eeuwige walvis die helemaal geen walvis was!).
Tot afgrijzen van sommige deelnemers noemde ik Jona hartgrondig een loeder (wat herkenbaar goed dat ook zo iemand in Gods mensenboek voorkomt). Immers, hij vertikt het ten ene male om mogelijk Gods heil met de heidenen te delen (dus… eigen volk eerst!).
Nu komen we een heel ander soort mensen tegen nl. Boaz en Ruth. Het geschrift stamt uit dezelfde tijd als dat van Jona, nl. na de Babylonische ballingschap. Zo zie je maar, elke tijd vraagt z’n eigen theologie. De betekenis van Jona is “duif”, dat wil zeggen “boodschapper” … een naam die hij op een buitengewoon minimale manier gestalte gaf. Met de twee hoofdpersonen van nu en straks is het heel anders gesteld. “Boaz” betekent: iemand van wie (stille) kracht uitgaat. Dat wil zeggen een “hereboer” die zich als een boer van de Heer gedraagt. En Ruth betekent die liefelijke of geliefde vriendin, waaruit gewaagde en grote trouw spreekt. Maar… pas op Jona… zij komt wel uit het gehate buitenland Moab. Dus in plaats van een romantische plattelandsnovelle zal het hier gaanover een mogelijke weerstand die met koninklijke solidariteit overwonnen wordt.
Uit deze “edele” mensen wordt een knaapje geboren. Hij krijgt de naam Obed, dat wil zeggen “dienaar”, dus met een dienstbare inborst en levensstijl. En laat híj nu de grootvader worden van die messiaanse (en toch soms steken-laten-vallende ) koning David (die trouwens ook voorkomt in de geslachtslijst van Jezus).
Als één van de vele schitterende details valt het op dat mensen in dit verhaal vaak paarsgewijs - dus per 2 - genoemd worden. En is twee niet het getal van de dualiteit, het getal van de keuze (over links of over rechts)? Dit getal lijkt te fungeren als een permanente stille vraag op de achtergrond van: en welke positie kies jij in het verhaal als deze en .. in ons eigen leven? Terugkeren, dus rust zoeken of meegaan het avontuur tegemoet van het heil ook op je eigen levenspad?